Φοιτητικοί Σύλλογοι


Ένωση Ποντίων Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ

Ένωση Ποντίων Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘΗ Ένωση Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1984 από ανθρώπους που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αγάπη για τη μουσικοχορευτική παράδοση της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Πόντου.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μακροχρόνια σχέση με αυτόν τον τομέα. Τα μέλη του αποτελούνται από φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους. Η  δημιουργία του Συλλόγου ήταν φυσική απόρροια της θέλησης που εκδηλώθηκε από όλους για την ίδρυση ενός φορέα μέσω του οποίου θα διοχετεύσουν την εμπειρία, την ενέργεια και τις ιδέες τους στο κοινωνικό σύνολο, προτείνοντας δράσεις για την παράδοση και τον πολιτισμό.

Κύριο μέλημα της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων και η μελέτη της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής φυσιογνωμίας του Πόντου. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενασχόληση με το χορό, που θεωρείται από τα πιο αρχέγονα και έντονα κοινωνικά δρώμενα, με σκοπό τη διατήρηση και την προβολή τους. Εξίσου σημαντικός στόχος του συλλόγου είναι γενικότερα η συστηματική και ουσιαστική δράση με τη θετική ανταπόκριση των μελών του σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Στο χορευτικό τμήμα του συλλόγου διδάσκονται χοροί από τον Πόντο όπως ομάλ, σερανίτσα, λετσίνα, τριγώνα, έταιρε, κότσαρι, σαρίγκους. Επίσης δραστηριότητες του συλλόγου είναι η συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος σε εκδηλώσεις  σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ένωση Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας σε διεθνές φεστιβάλ για λογαριασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακόμη έχει αναγείρει μνημείο Ποντίων, τον «Ακρίτα του Πόντου» στην πόλη της Καβάλας.

Η Ένωση Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως φορέας πολιτισμού, έχει  την ενέργεια και τη διάθεση να προσφέρει στη διατήρηση και προβολή της πλούσιας παραδοσιακής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σύλλογος Κρητών Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ

Σύλλογος Κρητών Φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘΟ σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των κρητικών φοιτητών στη Καβάλα, αλλά και τη βοήθεια σε αυτούς.

Στόχος του συλλόγου είναι να αναδείξει τη τεράστια πολιτιστική, ιστορική και παραδοσιακή κληρονομιά της Κρήτης στη Βόρεια Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτού του στόχου, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και εκδρομές με σκοπό την ανάδειξη της ταυτότητας της Κρήτης και αντίστοιχα την εκμάθηση του μέρους στον οποίο οι φοιτητές περνούν 4 χρόνια.

 

Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων ΤΕΙ ΑΜΘ

Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων ΤΕΙ ΑΜΘΗ Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων ΤΕΙ ΑΜΘ γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2004. Σκοπός της Ένωσης είναι να βοηθήσει τους Κύπριους αλλά και γενικά όλους τους ενεργούς φοιτητές στην Καβάλα. Αυτό θα γίνεται κυρίως μέσω αυτής της ιστοσελίδας αλλα και με ανακοινώσεις στο ΤΕΙ.